Hämta ditt virus här…

Per Hellqvist som är känd från bl a TV där han vid ett flertal tillfällen svarat på frågor om IT-säkerhet, skriver i ett inlägg i sin blog om hur mycket mail som går ut och vill att klickar på en länk som i sin tur infekterar din dator.

Han skriber:
“Hämta ditt virus här!

Good day.
You have received an eCard

To pick up your eCard, choose from any of the following options:
Click on the following link (or copy & paste it into your web browser):

hxxp://märkligURL/e-card.exe

Your card will be aviailable for pick-up beginning for the next 30 days.
Please be sure to view your eCard before the days are up!

We hope you enjoy you eCard.

Thank You!

Detta brev skickas runt ganska friskt nu. Vi tänker till lite…

Här lurar man dig att någon har skickat dig ett elektroniskt vykort. För att hämta det ombeds du klicka på länken. Då hämtas en exe-fil och du får välja om du vill spara den på hårddisken och klicka på den eller köra den direkt. Självklart är detta bluff och båg och det är elak kod som kommer. Gå inte på detta.

I andra fall tar ett klick på länken dig till en webbplats som ser trevlig ut. Där ombeds du skriva in din e-postadress för verifiering. Därefter skickas en fil till dig bekvämt via e-post. Gå inte på det heller. Det är också elak kod.

Läste för övrigt idag på Sophos webbplats om några virusskrivare som skickar ut brev där det står att de har kidnappat ditt barn och du ska betala $50.000 i lösen. Som bevis har de bifogat en fil med bilder. Filen är elak kod och inga bilder. Någon kidnappning har såklart inte ägt rum. Man undrar hur lågt virusskrivarna är beredda att gå för att få dig att klicka. Uselt.”

Han skriver mycket annat intressant om bl a IT-säkerhet i sin blogIDG

Kommentarer inaktiverade.