IP telefoni?

IP telefoni för de flesta är att man har telefon via bredbandet, och i bredbandsmodemet sitter ett uttag på något vis så du kan koppla in din gamla telefon.
Har du bredband via telefonlinjen sk ADSL så sitter ju ditt ADSL modem i första jacket och ut från modemet går din IP telefoni tillbaka till jacket och du kan ringa från alla dina gamla telefoner.

Har du bredband via bredbandsuttag i lägenheten brukar man ha en separat dosa som kopplas in i bredbandsuttaget och vidare till ditt första jack du kan använda dina gamla telefoner.

I båda dessa fall använder du en sk gateway som konverterar IP telefoni till PSTN som den vanliga gamla telefonin kallas.

Har du IP telefon fullt ut kan du göra en hel del mer.
Det förutsätter att din leverantör ger dig uppgifter om inloggning på deras server (den biten sköts normalt av ADSL modemet) och att du har en telefon som klarar att “prata” IP telefoni.

En av fördelarna med “riktig” IP telefoni är att du kan ta med dig telefonen vart du än skall och det finns bredband.

Själv håller jag på att titta på en lösning där jag räknar med att sätta upp en VOIP (Voice Over IP) telefonväxel hemma.

Jag vill inte överge min gamla PSTN ledning av flera skäl, så jag kommer att ha en konverter åt andra hållet. Och just nu lutar det åt att det blir en Linksys SPA-3102 som konverterar min gamla telefonlinje till IP telefoni (VOIP) plus att jag kommer att ha minst ett riktigt VOIP nummer hos någon leverantör.

Telefonväxeln jag tittar på heter Trixbox och bygger på Asterisk och är helt gratis. Det enda man behöver är en gammal PC eller liknande och du får en hel företagsväxel med meny val, telefonsvarare och mycket annat kul.

Och varför gör man nu detta?
1 det är intressant teknik
2 jag vill ligga lite i framkant
3 jag vill kunna svara på mitt hemnummer när jag är hos föräldrar eller svärföräldrar mm mm

I Nokias telefoner med WiFi finns en klient för VOIP, som gör att jag vart jag är där det finns trådlöst internet som jag kan koppla mig till så kommer jag kunna svara på mitt hemnummer.
Hemma behöver jag bara ha min mobil nära för att svara både på vanliga mobilsamtal och samtal in på någon av våra hemnummer.

Asterisk och Trixbox klara stora företag, och har alla finesser som dyra företagsväxlar kan. Och det kommer jag kunna ha hemma.

Jag återkommer om hur jag gjort lite längre fram.

Kommentarer inaktiverade.