Vilken dag….

2 maj 2009 kommer jag sent att glömma….

Planen var att tidigt på morgonen (0900) skulle jag vara vid bilprovningen i Rissne för att besiktiga Åsas Yamaha XJ900 S -95.
Det är vanligt att dom någon lördag i början på sommaren har öppethus för motorcyklar, så man slipper beställa tid.
Jag var trött och åkte hemifrån straxt efter nio och var där 0945. Ett kvarter innan lägger hastighetsmätaren av.
Jag har råkat ut för det tidigare, efter att vi bytt framdäck. Eller rättare sagt efter att man lossat framhjulet. Det är en lite metallplatta som överför hjulets hastighet till hastighetsmätarväxeln för att vidare låta den gå upp via vajer till hastihetsmätaren. Sätter man inte in växelhuset rätt fungerar hastighetsmätaren en stund sedan böjer sig några piggar på plattan och den slutar fungera.

Jag åker i alla fall fram och kollar, men inser att jag kommer att få en 2:a och ombesiktning. Bestämmer mig för att åka förbi MC Varuhuset och köpa en sån platta för 30 kr och åker hem igen.
Monterar bort hjulet och hastighetsmätarväxelhuset och lyckas till slut pilla bort den gamla och få dit den nya, och försiktigt monterade jag växeln på hjulet och till slut monterade hjulet och hastighetsmätarvajern.
Ut och prova, men ack, ingen mätare nu heller.
Tillbaka hem och tänkte montera isär igen, men tänkte att det var lika bra att prova vajern. Fram med borrmaskinen och bad Åsa kolla om mätaren röde sig. Inget åt ena hållet, och inget åt andra heller.

Suck! Då gick alltså vajern av oxå! OK, kan hinna till Yamaha Center och köpa ny innan dom stänger…
Men vänta köpte vi inte en i onödan för något år sedan? Vända upp och ner på garaget. Och till slut hittade Åsa en vajer, och den passade…
Byta Vajer på en XJ 900 S innebär att man måste bort med kåpan om man inte har väldigt små och smidiga händer. Vilket varken jag eller Åsa har. Samtidigt måste man vara tillräckligt stark så man kan få bort den. Annars hade det ju varit en möjlighet att be Oscar…

Allt på plats igen, och fram med borrmaskinen en gång till innan. Och det fungerar.

Dags för sen lunch, och insikten att jag inte inte skulle hinna följa med till Astas 2 års kallas, men jag kunde ju komma senare….
Hjälpte Åsa med barnen så dom kom iväg, dom blev “som vanligt sena” men kom i alla fall iväg.
Tog en dusch innan jag åkte tillbaka till bilprovningen.
På med kläderna och ut till motorcykeln, starta den och på med hjälmen. Då faller hjälmen isär, en skruv som håller det uppfällbara käkpartiet hade lossnat. In och hämta insexnycklar för att skruva ihop hjälmen. Och iväg.

Vid Globen tappar motorcykeln orken och vid Gullmarsplan inser jag att jag har fått slut på bensinen. Visserligen var Oscar på och pillade på trippmätaren men både Åsa och jag hade ett minne av att den stod på 170 km, vilket brukar innebära halv tank.
Var det något som försökte tala om för mig att jag inte skulle besiktiga idag, eller ens kanske fortsätta åka MC?

Mycket irriterad ringer jag Åsa som är på Astas 2 år kalas, och hon skrattade. Vilket var än mer irriterande. Hon packade i alla fall ihop barnen och kom med reservdunken.
Irriterade fotsate jag med 10 liter i tanken till Rissne och Bilprovningen.
Nu var det ingen kö alls, rullade in på området och någon vinkar in mig direkt. Behövde inte sätta ner foten innan jag var inne i hallen.

Hojen gick igenom med blankt papper, skönt!

Tog vägen förbi olycksplatsen och hamnade i en likartad situation. En bil straxt framför i höger körfält. Rött och det gick över till grönt. Vi båda accelererade (den här gånge var gjorde inte bilisten något fel). Men det viktiga för mig var att inte kände något obehag i en liknande situation. Jag har väl lite mer uppmärksamhet, vilket ju är bra, men ingen rädsla. Och det kändes bra.

Det fanns andra ljusglimtar under dagen. Oscar som vägrat prova hjälmar, provade min hjälm. Och han vägrade ta den av sig, den var stor så den var nästan lika bred som hans axlar. Men han hade visiret nere och satt på motorcykeln. Jag hämtade vår minsta hjälm, en XS. Och det såg väl något mindre lustigt ut, och han kunde röra sig lite lättare.

Han vill dock inte åka med när jag sa att jag skulle åka runt huset.

Så efter mycket trassel och en del irritation blev det ganska lyckad dag.

Kommentarer inaktiverade.