BACKUP!

Jag brukar ju säga till alla att man bör ta backup. Men slarvar tydligen lite själv.
Jag har ju en nätverksdisk som jag sparar allt på och den är RAID 5, dvs den kan fortsätta fungera även om en av diskarna skulle gå sönder. Och jag förlorar ingen data.

Men nu har jag råkat ut för att konfigurationen för disken försvann. Och där med alla filer, inkl alla bilder och ett oräkneligt antal dokument av olika slag.
Och då är det inte bara att göra som med en vanlig disk att man börjar leta filer, för filerna ligger inte som i vanliga fall i hyfsat snygg samling på disken.

RAID 5 fungerar så att man som i mitt fall har 5 st diskar, då skriver man första bokstaven på disk 1, andra på disk 2, tredje på disk 3, fjärde på disk 4 medan man på disk 5 skriver ner en summa av de andra fyra bokstäverna. Och så börjar man om men flyttar en disk så femte bokstaven skrivs på disk 2 osv och den summan av dessa fyra bokstäver hamnar på disk 1. Och så rullar det runt.

Fördelen med detta är ju att om t ex disk 3 skulle gå sönder, så kan man ju räkna ut vilken bokstav som skulle stå där genom att ta summan minus de bokstäver man har kvar och då får man rätt bokstav. Alltså ingen katastrof om en disk skulle dö. Nu är det inte exakt så det fungerar, men mycket förenklat kan man förklara det så.

Men när man som i mitt fall nu av oförklarlig anledning tappar ordningen på diskarna, då blir man helt rökt.

Ett säkrare system är att köra RAID 1, då har man två diskar med samma innehåll. Skulle få båda diskarna paja kan man tro man är rökt, men då är det mycket enklare att använda avancerade verktyg för att leta på den trasiga disken.

Vad är då fördelen resp nackdelen med RAID 1 och 5. Fördelen med RAID 5 är att om du köper 5 st 1 TB diskar så kan du använda 4 TB att spara data på, nackdelen är att det är något långsammare för den måste hela tiden göra beräkningar. Fördelen med RAID 1 är att den är snabbare då den skriver till en disk precis som vanligt, och så fort den är ledig gör automatiskt en kopia till den andra disken. Nackdelen är att köper du 2 st 1 TB diskar kan du bara använda 50%, dvs 1 TB data.

Så vad vill jag säga, man bör oavsett säkerhetsnivå ha någon form av backup. Jag har nu köpt Alwaysync för $20 som nu gör en kopia varje natt på alla våra viktiga filer (just nu är dom inte så många). Dessutom har jag ett webhotell konto hos Servage där jag har 750 GB utrymme. Och en gång i veckan synkroniserar nu Alwaysync mina viktiga filer med Internet. Konto hos Servage kostar 69 kr/mån plus moms om man tecknar 14 månader.

Värt att tänka på om du har eller skaffar konto hos Servage är att man får inte använda utrymmet för backup, varför man bör undvika att använda katalognamnet backup utan välja något mer neutralt så som filer eller något annat.

Funderar du på att skaffa konto hos Servage så rekommenderar jag att du använder min länk http://www.servage.se/?coupon=cust44785 då både du och jag får 75 GB extra lagringsutrymme.

Kommentarer inaktiverade.