Barn på nätet

Vet du vad dina barn gör på nätet?

Många föräldrar oroar sig för sina barns datoranvändande. När t o m Microsofts grundare Bill Gates begränsar sitt barns datoranvändande till 45 minuter per dag, då börjar även den mest datorvänlige föräldern fundera. Kanske ska jag införa datorförbud för min tonåring? Ska jag införa datorfria dagar i familjen? Orosmolnen kan bli många.

Därför har vi på Bredbandsbolaget samlat några tankar kring de orosmoln som vi ser att föräldrar har. Idéerna har kommit från många håll och är på intet sätt uttömmande. Vi ser dem däremot som en bra startpunkt för föräldrars egna funderande kring barns surfande.

Oro 1: Datorn hotar mitt barns fysiska hälsa

Ett orosmoln för föräldrar är att stillasittande barn löper risk för fetma, dålig syn, och nack- och ryggproblem. (Kvällstidningarna målar ofta upp skräckbilder.) Inte för att de behövs: De flesta barn känner själva att det inte är bra för dem att sitta för länge framför datorn. Samtidigt är det ju så roligt med datorn.

Här är några förslag vi hört om hur vi kan hjälpa barnen surfa mer balanserat och “nyttigt”:

 • Låt barnen tjäna in datortid. En timme utomhuslek ger en timme framför datorn. (Sajten familjeliv.se har en intressant diskussionstråd om detta.)
 • Kom överens med ditt barn om ett datorschema. Istället för totalförbud kan man enas om en “datorfri dag” i veckan. Och då underlättar det självklart om även mamma och pappa håller sig borta från datorn den dagen. Använd en datorskärm med god synergonomi (läsbarhet).
 • Precis som vid långväga bilkörning: en paus varje timme är ingen dum idé. Pauser är viktiga för att ögat ska få variation och vila.

Oro 2: Våld, porr och droger överallt på nätet!

Vissa saker på nätet vill man skydda sina barn från att se. Medierådets studie “Ungar & Medier 2006” stödjer detta. Den visar på att barn mår som sämst av att se när människor och djur utsätts för våld. Hur kan man skydda sina barn från sådant?

Här är några råd som vi samlat på oss:

 • Skaffa ett program på din dator som fungerar som spärrsystem eller “barnvakt”. Den blockerar tillgång till vissa sajter. En artikel tidigare i år från Aftonbladet.se har tips.
 • Ha datorn i rum där vuxna rör sig.
 • Tipsa barnen om “barntillåtna” och underhållande sidor så de inte bara i brist på annat väljer att utforska det “förbjudna”. (Se http://www.internetstart.se/barn.asp för tips på sidor.)

Oro 3: Fula gubbar!

“Grooming” är den virtuella världens version av den “fula gubben”. Vad som för en tonårig tjej verkar vara en god jämnårig vän som man lärt känna i ett chattrum visar sig vara en medelålders man när man stämmer träff IRL (In Real Life). Men samtidigt vill vi ju inte förbjuda våra barn att prata med sina kompisar på chattsidor. Det är ju där snacket i skolan fortsätter när man kommit hem.

Så hur ska vi balansera nyttan med chattrum mot faran för “fula gubbar”?

 • Tala med dina barn att de aldrig ska uppge sina riktiga namn, telefonnummer eller adress när de chattar med främmande människor. De får heller aldrig bestämma träff med någon utan att ha pratat med dig först.
 • Be barnen prata med dig om de stöter på något som de tycker verkar underligt. Anmäl allt som du tycker verkar suspekt. Kontakta forumets administratör eller polisen.
 • BRIS (Barnens rätt i samhället) har ordnat en sajt, www.squill.se, där barn kan anmäla “fula gubbar”.

Oro 4: Nätmobbning

Via Internet kan mobbare idag följa sina offer från skolgården hela vägen in i hemmet. “Virtuell mobbning” i chattrum är tyvärr en verklighet för många barn. Precis som “vanlig” mobbning är det ett svårhanterat fenomen. Finns det något man kan göra?

 • www.friends.se kan både föräldrar och barn få stöd och råd.
 • På nätet är det lätt för en mobbare att vara anonym, men blir mobbingen extrem går källan att spåra. Tala med forumets administratör – eller ta det till polisen.
 • Prata tidigt med dina barn om riskerna med att lämna ut sitt liv för allmän beskådan på Internet. Det här gäller allt de skriver på PlayAhead, Lunarstorm, Facebook och andra communities.

Det var fyra orosmoln. Med ett genomgående tema: Barn behöver närvarande föräldrar, som engagerar sig i vad barnen gör och som hjälper till att skilja rätt från fel. Inget nytt med detta. Det är det enda beprövade sättet vi vet för att minska risken för våra barn att råka ut för skadligheter.

PS. För mer information om säkert surfande, besök:

 • www.medieradet.se – en kommitté inom Regeringskansliet som arbetar med frågor om mediepåverkan och barns och ungas mediesituation, med syfte att minska riskerna för skadlig påverkan.
 • www.sakeronline.se – företag som driver sajt om dina barns säkerhet på Internet.
 • www.surfalugnt.se – En kampanj för att hjälpa svenska surfare med kunskap kring Internet. Bakom kampanjen står tolv myndigheter, organisationer och företag.

Källa Bredbandsbolaget

Kommentera