Datorer och elförbrukning

Jag är ju pryl fantast givetvis, men jag kan även gilla vettiga lösningar.
Och idag sitter jag med 14 datorer som snurrar 24/7 dvs dygnet runt.
Dom har haft tre syften under en längre tid.

Ett är att jag haft mina egna webservrar som varit tillgängliga från omvärden för alla och en var. Där har jag haft mina egna websiter, men oxå släkt och vänner har haft sina hemsidor där.

Och det i sin tur har jag haft för att jag tycker det är kul och lärorikt.

Nu har jag lärt mig det mesta om ur det är att driva ett mindre (olönsamt) webhotell. Och för snart ett år sedan flyttade jag alla mina sidor till ett webhotell som heter Servage.
Man kan väl säga både det ena och andra om alla webhotell, men en stor fördel med Servage är diskutrymmet som enormt bra.

Det leder mig in på den andra anledningen till att jag fortfarande har 14 datorer rullande hemma.
Diskutrymme, jag har en förfärlig massa information liggande på alla dessa maskiner. Det är allt från musik, bilder, film till arkivfiler av alla mina mail sedan 1995 och andra dokument som jag sparat och installationsfiler av programvara och en massa annat.

[ad] Empty ad slot (#1)!

Och sista anledningen är att jag relativt ofta använder datorerna för att göra labbar för mitt jobb.

Nu har labbandet blivit lite mindre sista tiden av flera anledningar, dels så har jag mindre tid när jag har familj med två barn och ett hus att ta hand om. Men dessutom handlar labbandet idag mer om avancerad serverlösningar som ofta kräver 64 bitars maskiner, och då får jag labba på min bärbara dator istället i en virtuell miljö. Mina gamla datorer i källaren är endast 32 bitars maskiner allihopa.

Och då ställer jag mig frågan om inte det blir för dyrt att ha alla dessa maskiner stående igång och jag börjar måta lite vad dom drar i ström per dygn. Jag köpte en enkel energimätare på Clas Ohlson för för 169 kr.

Första maskinen är en gammal Dell Dimension 600 MHz maskin med 3 diskar på totalt 300 GB.
Och det ser ju inte så farligt ut trots allt, den drar ca 2 KWh per dygn,
Nästa maskin är en hembyggd Intel P4 3.2 GHz med 5 diskar på toatalt ca 900 GB, och den drar det dubbla ca 4 KWh per dygn.
Och den tredje är en Siemens Scaleo 800S på 3,4 GHz med 3 diskar på totalt ca 900 GB som drar ca 7 KWh per dygn.
Fortsätter det så här att det ökar för varje maskin vill jag inte vara med mer. Nu är ju prestandan på maskinerna väldigt varierande, men jag skall mäta vidare.

Detta fick mig i alla fall att börja fundera, det kanske är bättre att slänga ut alla datorer. Eller i alla fall nästan alla.

Så vad nehöver jag och vad vill jag ha?
För att behålla mängden data krävs en massa disk, och helst skulle man vilja ha lite säkrare disk.
Jag skulle behöva 2 eller möjligen tre kraftiga datorer med 64 bitars processor som jag kan virtualisera alla andra maskiner i.

Så hur fixar man en massa disk? Företag bygger upp ett stort SAN, men det kan man väl inte göra hemma? Jo faktiskt, med hjälp av till exempel FreeNAS och istället för att köra FiberChanel kan man köra iSCSI och bygga ett billigt SAN. FreeNAS är som namnet antyder gratis, och går att köra på i stort sett vilken hårdvara som helst. Och det tillåter att man förutom iSCSI delar ut disk på en massa olika sätt så som SMB, FTP, BitTorrent, vanlig web och massa annat. Och man kan blanda diskar hur som helst, IDE, SATA, SCSI, USB diskar, CD, DVD, minneskort mm mm
Den har stöd för både hårdvaru- och softvaru-RAID 0, 1 och 5 vilket gör att du kan även få säkerhet.

Jag funderar på att skaffa 5 st 1 TB diskar och bygga en RAID 5 så gör det inget om en disk skulle gå sönder.
1 TB diskar idag kostar runt 1200 kr st, så det blir ca 6000 kr och ett extra SATA kontroller kort för ca 1000 kr, och så tar jag en av mina gamla datorer och bygger om…

I FreeNAS kan jag dessutom peta in ett gänga av mina gamla diskar om jag vill. När jag rangerat ut dom maskinerna.

Sedan behöver jag ett par datorer med 64 bitars processor med minst dubbla körnor men helst quad kärnor och en massa minne. Jag skulle kunna klara mig på med två makiner om det är quad alternativt dubbla dual core processor maskiner. med minst 16 GB RAM. En maskin kostar runt 10000 kr

Lyckas jag få bort 10 datorer som i snitt drar 4 KWh per dygn då blir det 40 KWh/dygn och det blir nästan 15000 KWh per och med ett elpris på över en krona per KWh så tjänar jag in en ny dator och disk på ett år.

Läs vidare om hur jag försöker bygga upp FreeNAS i en annan artikel.

Kommentera