Bärbar dator, att tänka på

Värt att tänka på när du skall köpa en bärbar dator

En snabb lektion i vad en bärbar dator bör innehålla idag.
Att köpa en dator idag är inte lätt om man inte är insatt och även om man är insatt är det inte helt enkelt.

Att läsa annonser med en massa “grekiska” gör ju inte att man blir mycket visare heller. Vad måste en dator innehålla och vad är bra och vad är bättre osv.

Vissa saker är självklara så som att den skall ha en Tangentbord, skärm, hårdisk och DVD.

[ad] Empty ad slot (#2)!

DVD+-RW DL eller BlueRay

DVD (även kallat DVD-ROM) är inte så konstigt det är alltså en en DVD spelare som kan läsa DVD skivor och R står för att den även kan skriva på DVD skivor, och här finns det fyra typer av skrivbara DVD skivor
+R som är vanligast i datorer
-R som är vanliga i DVD spelaren till TVn
+RW samma som +R men går även att radera informationen på till skillnad från vanliga R skivor som bara går att skriva till en gång.
-RW är samma som -R men liksom +RW går att skriva till flera gånger och radera informationen på.
En vanlig DVD skiva klarar att lagra 4,7 GB vilket är lika mycket som ca 2 timmar film.
Och då finns DL som står för Dual Layer och dom klara 8,5 GB vilket är det vanliga för filmer du köper då filmen är ca 2 timmar och dessutom skall det finnas plats för 5-6 språk, en massa textning och dessutom en massa extra matrial. DL skivor är dyra, men ett måste om man vill kopiera riktiga köp/hyr filmer.

Så en bärbar skall idag innehålla en DVD+-RW DL som alltså klarar alla formaten. Vissa har dessutom något som heter Lightscribe vilket inte har någon betydelse.

Ett alternativ till DVD är Blue-Ray, som oftast klarar DVD-RW, och även här finns det varianter.
Dels typen som bara kan läsa Blue-Ray skivor men skriva DVD på DVD skivor. Och en annan variant som kan både läsa och skriva på Blue-Ray skivor.

RAM minne

Man skall ha minne i en dator sk RAM, och minimum 1 GB medan jag rekomenderar 2 GB. Över 3 är ingen mening för en vanlig användare. Mer minne gör att det går fortare när man har flera fönster öppna. Man surfar i 7-8 olika fönster för att leta information till skolarbetet man skriver i t ex Word och man har sin mail öppen och chattar via MSN med några klasskompisar….
Kort kan man säga att mer minne är bättre.
Minne finns i olika storlekar 64, 128, 256, 512, 1024, 2048, 4096 MB (det finns mindre oxå)
1 GB RAM är lika med 1024 MB RAM
En bärbar dator har plats för två st minnes kapslar, och köper man en dator med 1 GB minne innehåller den antingen 2 st 512 MB eller en st 1024 MB vilket i det senare fallet gör att en plats är ledig för utbyggnad.
Har man 1 GB RAM skall man ha en plats ledig, har man 2 GB är det OK att båda platserna är upptagna.
Vad används RAM minnet till? RAM är det minne som används när du jobbar med datorn, skriver ett brev, redigerar en bild eller film. När du är klar med din text, bild eller film så sparar du den på hårddisken. Dessutom så används RAM för att köra programmet. dvs du skall skriva ett brev. Då läser datorn in t ex programmet WORD från hårddisken till RAM där sedan datorn läser i RAM för att utföra det du ber den om.
Dvs mycket RAM är viktigt om du jobbar med mycket stora bilder eller många dokument/program samtidigt.
RAM är mycket snabbare än t ex hårddisken, det är därför som datorn använder RAM när man jobbar med information.

[ad] Empty ad slot (#1)!

Hårddisk

Datorn har en hårddisk som kan vara av olika storlek, större är bättre. Men det beror oxå på vad man skall göra med sin dator. Jag säger att minimum är 120 GB rekomenderat är 160 GB eller större
Dessutom är hårddiskar olika snabba 4200, 5200 eller 7200 varv/min (kallas även RPM ibland)
I reklamen står det ibland 7200 rpm efter hårddisken och det beror på att är bra medan det är sällan att de andra hastigheterna står omnämda. En snabb disk är bra men mer som en bonus.
Vad används då hårddisken till? Dels sparas alla program man installerar på datorn på hårddisken, men även all data så som dokument, bilder och kopior av allt du ser när du surfar (det lagras några dagar för att det skall gå snabbare om du besöker samma sida en gång till)
Det som tar mycket plats är filmer som många laddar ner från internet. en 120 GB disk skulle rymma 20-25 långfilmer om den var helt tom från början. Eller den kan rymma 40 tusen sånger i MP3 format eller 120 tusen bilder från en standard mobil.
Men det går bort mycket utrymme för bl a Windows, och de program man installarerar.
En normal installerad bräbar dator har normalt 30 GB upptaget av själva Windows och de program som är installerade. Resten är plats för data så som dokument, bilder, musik och filmer.
Det finns ett gammalt ordspråk som säger att det finns bara två varianter på hårddiskar, och det är nya eller fulla hårddiskar.

Värt att tänka på när det gäller hårddisken är att den inte bör fyllas till mer än 80%, där efter börjar den bli långsam.

Bildskärm

Bildskärmen finns dels i olika storlek men oxå  i olika upplösning. Idag är de flesta så kallade WideScreen
Vanligast är 15″ dvs skärmen är 15 tum från övre högra hörnet till nedre vänstra hörnet. Men nu börjar det dessutom komma 17″ på vanliga bärbara vilket kan vara trevligt om du mest har den på ett och samma plats, för en 17″ blir givetvis större och tyngre. 17″ maskiner har ofta ett separat numeriskt tangetbord på högersidan så som vi blivit vana vid på stationära datorer.
Det finns oxå 13″, 12″ och 9″ som ofta kallas för ultraportabla och är framför allt framtagna för att vara lätta att ta med sig. Många ultraportabla har DVD spelaren separat för att bli så små som möjligt.

Skärmupplösning

Skärmupplösning talar om hur mycket som får plats på sidan och där med hur stor t ex texten blir.
Har du en hög skärmupplösning blir texten liten, men du ser där med mycket mer text.
En 15″ skärm som är widescreen brukar kunna ha någon av förljande skärmupplösningar:
BREDDxHÖJD, 1280×800, 1440×900, 1680×1050, 1920×1200
Och då ser man att enkelt att 1920 är 1,5 gånger så stort som 1280, men skärmen är ju fortfarande lika stor och alltså blir texten/bilden mindre. Men där med blir det oxå skarpare.
Dessvärre är det så att en skärm på en bärbar är gjord för en upplösning och även om man kan ställa in en skärm som är gjord för 1920×1200 att visa 1280×800 så blir bilden oftast suddig i “fel” upplösning.
En skärm som är gjord för 1280×800 går inte att ställa in i en högre upplösning.

[ad] Empty ad slot (#3)!

Processor

Vad gör processorn? En dator/processor kan egentligen bara tre saker komma ihåg siffror, addera och flytta siffror. Som tur är har några gjort ett stort arbete och skapat ett operativsystem som gör att dessa enkla operationer blir mer avancerade. Dom har gjort t ex så varje bokstav representeras av en siffra osv osv
Men varför finns det så många olika processorer. Det finns huvudsakligen två fabrikat på processorer och det är Intel och AMD.
Och respektive tilverkare har en uppsjö av modeller som huvudsakligen är olika snabba.
Ju snabbare processor , ju snabbare dator. Det finns två nackdelar med en snabb processor i en bärbar dator som både Intel och AMD jobbar på att få bort. Det första är att en snabb dator genererar en massa värme, och det andra är att en snabb dator drar en massa ström vilket ju är begränsat i ett batteri.
Så många dagens bärbara har processorer som klarar att gå olika fort beroende på om du kör på batteri eller ström via vägguttaget.
Det är svårt att jämföra Intels och AMDs olika processorer, dels för dagens processorer innehåller 1-4 processorer. Intel kallar sina Core 2 Duo (Dual Core) och Quad Core och av namnet att dömma så är det 2 resp 4 processorer eller som man ofta säger kärnor i dessa processorer. AMD kallar sina X2, X3 och X4 dessa har 2,3 respektive 4 kärnor.
Dessa processorer i sin tur har olika hastiget som mäts i GHz, ju högre GHz desto bättre, men det är bara sant om du tittar på samma typ av processor ex en Intel Core 2 Duo på 2,4 GHz är snabbare än Intel Core 2 Duo på 1,8 GHz. Däremot är en Intel Quad Core 2 GHz snabbare än en Intel Core 2 Duo på 2.4 GHz och det beror påp att man i korta drag kan multiplicera GHz med antal kärnor alltså 2 * 2.4 = 4.8 vilket ju är mindre än 4 * 2 = 8
Och tittar man på AMD så brukar dom ofta ange hastigheten så som 4800+ för att på något vis kunna jämföras med Intels (Intel är större och AMD försöker alltid vara bättre) Och är det då en AMD X2 så skall den jämföras med en Intel Core 2 Duo 2.4 GHz.
Klart komplicerat, men man kan säga att dagens datorer sällan lider av prestanda problem pga processsorn om du använder datorn till normalt. De tillfällen man vill ha en mycket snabb processor är när man spelar avancerade spel eller jobbar många mycket med stora bilder eller redigerar film.

Tom’s Hardware har en en bra sida som jämför processorer här (på svenska)

Grafikkort

På en bärbar är inte grafikkortet så viktigt för de flesta, undantaget är samma som för processorer dvs avancerade spel, mycket stora bilder eller videoregiering och framför allt är det spelen som blir lidande medan de andra bitarna fungerar skapligt på alla grafikkort.
Det man där emot skall titta på är om graffikkortet har eget minne eller om det använder ditt vanliga RAM minne.
Även på grafikkortet är mer minne bättre. Man bör ha 256 MB RAM för grafikkortet och gärna 512 MB och om du då använder det gemensamma minnet så inser du att det försvinner en del av ditt “dyrbara” RAM.
Dessutom blir grafikkortet snabbare om du har separat minne till det. Därför rekomenderar jag att du försöker hitta en dator med ett grafikkort som har eget minne.

HDMI. DVI, VGA och Video Out

Alla bärbara datorer har en möjlighet att koppla till en extern skärm och många har även möjlighet att koppla sig direkt till en TV. Gamla tjocka bildskärmar har oftast endast VGA ingång, men även många platta TV appatater har VGA ingång, så det kan vara bra om du vill använda din dator som DVD spelare eller för att visa släkten bilderna du tagit med digital kameran.
Alla sk Video Kanoner har VGA kontakt medan DVI och HDMI är ganska ovanligt än så länge.
DVI är en nyare och bättre standard än VGA och det finns adaptrar att köpa från DVI till VGA hos bl a Clas Ohlson och Kjell c/o
DVI anänds framför allt på platta datorbildskärmar som ofta har både en DVI och VGA kontakt.
HDMI är en relativt ny standard som används i nya TV aparater, DVD spelare och DigitaTVMottagare. Fördelen med HDMI är att den klara de nya HDTV kraven plus att den används för både bild och ljud.
De andra kontakterna DVI, VGA och Video Out är bara bild och du får antingen använda datorn som högtalare eller du får koppla en sladd från ljud utgången till en förstärkare eller liknande. Det finns adapter att köpa mellan DVI och HDMI och värt att tänka på där är att du endast får med bilden då.
VideoOut finns på många bärbara och hör att du kan få ut bilden till en TV, alla TV apparater  brukar ha en Video IN där man kan ta emot den signalen. På TVn brukar det finnas tre runda kontakter, en vit, en röd och en gul. Den gula är då Video In.

Nätverkskort

Idag har alla bärbara datorer inbyggt nätverkskort och här finns det tre hastigheter 10, 100 och 1000. Alla modellerna klarar de lägre hastigheterna och idag har  ingen dator endast 10 utan man brukar se 10/100 eller 10/100/1000 eller oxå skriver dom bara 1000 alternativt 1 gigabit eller 1 GB.
Snabbare är bättre kort och gott och det finns inga nackdelar med högre hastighet då de alltid klara lägre. Det är här du kopplar in ditt bredband om du inte har trådlöst bredband hemma.

[ad] Empty ad slot (#2)!

Trådlöstnätverk/WLAN

En bärbar dator idag bör ha trådlöstnätverk och du kan läsa mer om trådlöstnätverk här.

Bluetooth

Fler och fler datorer har Bluetooth inbyggt idag, och om det inte finns inbyggt kan man sätta en Blutooth “dongel”i en USB port, dom brujar kosta ett par hundra. Bluetooth kan du använda för att koppla in en trådlös mus eller tangentbord. Du kan koppla din mobil till datorn via bluetooth och mycket annat. Du kan läsa mer om Bluetooth här

Mobiltbredband

Kommer inom kort

Modem

I stort sett alla bärbara datorer idag har ett inbyggt modem. Det är den typ av modem som var vanliga för några år sedan för att koppla upp sig på internet. Dvs innan vi hade bredband. Idag ser jag väldigt lite användningsomräden där modemet skulle komma till nytta. Men det kostar ju inget extra.

Styrplatta eller Styrpinne

Här råder det delade meningar om vad som är bäst, och många tycker det är bättre att koppla en separat mus istället för att styra markören. När det gäller möss till bärbara så finns det flera varianter att välja på. Och idag finns det många speciella möss som är lite mindre för att vara enkla att ta med. Det finns dels med kabel som ansluts till antingen USB eller PS/2, det finns oxå trådlösa möss som oftast ansluts med en sk dongel i en USB port. Storleken på musens dongel kan variera väldigt. Nu finns oxå Bluetooth möss som använder den bärbara datorns inbyggda bluetooth och alltså inte behöver någon inkoppling i datorn.

IEEE-1384 eller FireWire

FireWire används ofta för att koppla in din digitala videokamera, men det finns oxå hårddiskar och annan utrustning som kopplas till en FireWire porten. FireWire är en standard liknande USB även om det inte är lika vanligt. Läs mer om FireWire på en separat faktasida här

USB

Kommer inom kort, en separat fakta sida om USB hittar du här

PC-CARD

Kommer inom kort

Minneskortsläsare

Kommer inom kort

Fingeravtrycksläsare

Kommer inom kort

Webkamera

Många bärbara har idag en inbyggd webkamera. En webkamera används vanligen för videosamtal/videochat, du kan läsa mer om webkamera på en separat sida

[ad] Empty ad slot (#1)!

Operativsystem (OS)

Operativsystemet är det som gör att du kan använda datorn, en dator tala normalt bara med ettor och nollor vilket blir lite svårt för oss mäniskor. Men med ett operativsystem kan vi få ett grafisktgränssnitt (även kallat GUI som står för Graphical User Interface) där du kan styra en pekare med en mus osv.

Idag finns det huvudsakligen 3 olika typer av OS. Det vanligaste är Windows och så finns Mac och Linux.

Alla 3 har sina fördelar, och jag skall väl inte sticka under stolen med att jag har väldigt lite erfarenhet av MAC och inte heller så mycket erfarenhet av Linux. Men även om Windows är min hemmaplan så har jag jobbat med både Mac och Linux.

Har du ingen eller väldigt lite erfarenhet av datorer så rekomenderar jag Mac eller Windows. Mac är väldigt lätt att använda, men nackdelen är att när du behöver hjälp så är det inte så många som kan Mac. Å andra sidan krånglar Mac inte så mycker för att Apple som tillverkat operativsystem även tillverkar den hårdvara som du kan och får installera Mac OS X på. Dessutom är det väldigt strikta regler när du skall skriva program för Mac vilket gör att programmen ofta fungerar väl. Mac har mycket mindre virus. Utbudet av program är begränsat för Mac.

Windows är idag nästan lika enkelt som Mac, lite mer som kan krångla för att vem som helst kan kan, får och vill skriva program och alla program fungerar inte så bra ihop och det gör att det kan krångla. Nästan alla som håller på med datorer har erfarenhet av Windows och kan säkert hjälpa dig om du stöter på problem. Windows utan antivirus är det samma som granterat problem.

Linux börjar oxå bli riktigt användarvänligt, det finns en massa olika varianter av Linux. Vanliga idag är Ubuntu, Feodora, OpenSuse och Debian. Färdelen med Linux är att det är gratis om du laddar ner det (det finns versioner av Linux som kostar pengar) Nästan alla program för Linux är oxå gratis och enkelt att ladda ner. Linux går att köra på i stort sett alla datorer och Linux kräver ofta mindre kraftfulla datorer. Tidigare var Linux endast för data fantaster, men idag kan man faktist installera det även till nybörjare. För Linux finns support i olika forum på nätet, en fördel är om du är hyfsat duktig på Engelska, då kan man oftast ställa en fråga (om du inte hittar svaret direkt då någon annan redan ställt den) och få svar på någon timme.

Alla tre operativsystemen liknar varandra relativt mycket. Det är mus styrda med någon typ av startmeny där du har dina program. Dom uppdaterar sig automatiskt med säkerhets uppdateringar (man bör uppdatera ofta)

Det finns olika versioner av de olika operativsystemen. När det gäller Mac bör man titta på Mac OS X 10.5 som öven kallas Leopard. För Windows rekomenderar jag Vista och här finns det två olika varianter en 32 bitars och en 64 bitars. Det vanligaste är 32 bitars och den fungerar på de flesta bärbara idag. 64 bitars kräver att du har en 64 bitars processor så som Intel Core 2 Duo eller AMD X2.

Förutom 32 resp 64 bitars så finns Home och Business och dessutom finns dessa i olika versioner så det är en djungel att välja.

När det gäller Linux för en nybörjare så skulle jag idag rekomendera Ubuntu som satsat hårt på användarvänlighet.

Viktiga program

Kommer inom kort

[ad] Empty ad slot (#3)!

Kommentera