Webkamera

Webkameran kan man ha till både nytta och nöja.

Videosamtal/Videochat

Det vanligaste användnings området är troligen Videosamtal/Videochat. Det innebär att två eller flera personer kopplar upp sin dator med varandra genom t ex Microsoft Messenger (MSN), Yahoo Messenger eller Skype. Program som i vanliga fall ofta används för att chatta eller ringa med. Dess program har dessutom möjlighet att använda din Webkamera för att skicka bilder. Man konfigurerar programmet för Videosamtal/Videochat och sätter sig framför datorn och pratar som om man satt framför samma bord och alla parter ser varandra på skärmen.

Livekameror

Det finns många som använder sin webkamera för att kontinuerligt ladda upp bilder eller rörlig film så alla kan titta. Dels finns det dom som kör kameran inne på t ex sin katts lekplats men även på allmänna platser finns det kameror som visar vad som sker. Här nedan finns ett antal exempel på publika sk Livekameror.

Vad Behöver jag?

Hårdvara Videosamtal/Videochat

Du behöver givetvis en kamera, och det finns en uppsjö av kameror till väldigt olika priser. Är du nyfiken och vill testa kan du köpa en billig kamera för någon hundralapp. Det man bör tänka på är att upplösningen är viktig för resultatet. Högre upplösning ger bättre resultat. Vanligt är 320×240 vilket är i minsta laget medan 640×480 är att rekommendera men en kamera med 1024×768  eller högre ger än bättre bild. Dessutom brukar man se något som betecknas FPS (Frames Per Second) dvs bilder per sekund. Ofta räcker det med 20 FPS men har man 50 FPS har man en riktigt bra bild. Problemet med hög FPS och hög upplösning är att det tar mycket bandbredd. Och om inte din eller mottagarens bandbredd räcker så blir det i alla fall en hackig överföring. Vissa kameror har inbyggd mikrofon medan andra förutsätter att du har en mikrofon för att överföra talet som man ju gärna vill ha med. Problemet man kan råka ut för är rundgång och många föredrar att använda ett headset för att undvika den risken.

Mjukvara Videosamtal/VideoChat

Det finns en hel uppsjö med program som kan kommunicera med hjälp av din webkamera. I Windows finns ju Windows Messenger som klarar Videochat direkt, men där finns ju nu en bättre version som kallar Microsoft Messenger (MSN). Och det finns en liknande även i MAC OS X. Annars finns det flera andra bl a Skype och Yahoo Messenger

Hårdvara/mjukvara Livekamera

Här kan man använda en vanlig billig Webkamera typ den man använder för Videosamtal/Videochat och då använda någon programvara som hanterar den sk Live sändningen. Ett exempel på program är WebCam XP.

Men det finns oxå speciella kameror som har en inbyggd webserver och man kopplar kameran direkt på ditt bredband.

Givetvis kan man i de flesta program och färdiga Livekameror sätta lösenordsskydd så bara de du vill skall kunna se din kamera.

Livekameror

Här finns några Livekameror som du kan titta på

Arvidsjaur City
Borgholms torg
Karlshamn – Torgliv
Skellefteå – Eddahallen
Stockholm – Riddarfärden
Vångabacken – Skånes närmsta alp
Webbkameror.se – Hela Sverige
Örkelljunga centrum

Livekameror med stillbild

Malmö – Turning Torso m.m
Ystad – Vyer över staden

Programvaror

Microsoft Messenger

Yahoo Messenger

Skype

WebCam XP

ICQ

Kommentera