Labbmiljö del 1, planering hårdvara

Jag har sedan länge haft en massa datorer i vår källare som jag använt för att lära mig saker på.
Det är givetvis ett stommen i vårt interna nätverk hemma, men det har även varit grunden i ett litet webhotell för nära och kära.
Hotellet har jag sedan något år flyttat ut till en webhotellsleverantör som ger mig mycket diskutrymme, där jag även kan ha någon form av backup för alla mina bilder mm.

Så har vi nu kommit till det stadie när fler och fler applikationer kräver att man kör ett 64 bitars operativsystem. Och de flesta av mina gamla maskiner är gamla 32 bitars maskiner, och jag börjar inse att det har kraftiga begränsningar.

Så jag började inventera vad jag hade som snurrade och vad jag skulle vilja ha inom en snar framtid.
Först när vi tittar på hårdvaran så är de tre bästa maskinerna två st Pentium 4 3.x GHz och AMD 3400+, där efter följer en P4 celeron 2,9 Ghz, P4 1,7 GHz, Celeron 1 GHz, P3 900 MHz, P3 866 MHz, P3 600 MHz. Dessutom finns ytterligare 7 st P3 700 MHz bärbara, 4 st P3 1 GHz, 3 st Ultraspark 10 400 MHz och två stycken Poweredge 1600SC med dubbla 2,4 GHz processorer.
En väldig massa maskiner, och totalt har jag väl runt 2 TB disk i dessa maskiner.

Jag kör kontinuerligt följande maskiner Weather Display, Exchange 2003, MySQL, ISA 2006, IIS på ett par maskiner, givetvis AD på et par maskiner, DNS och DHCP på Windows platformar. Jag kör dessutom Apache, MySQL, OWFS på Debian Linux på några maskiner.

Jag inser att jag behöver någon eller några maskiner som kör 64 bitars OS för att kunna uppgradera bl a Exchange till 2007, nya TMG (fd ISA server) och jag skulle vilja kunna köra Hyper-V som oxå kräver 64 bitars OS.

Hur motiverar man inköp av nya maskiner? Jag började med att kolla vad det idag kostar att ha alla dessa maskiner igång. Visserligen är det flera som snurrar dagligen, men som skulle kunna dras igång vid behov. Men problemet är att behovet kan mycket väl uppstå när jag inte är på plats och kan trycka på startknappen, och därför vill jag gärna om möjligt ha tillgång till alla maskiner från Internet.

OK, jag köpte en lite strömförbukningsmätare på Clas Ohlsson för ca 150 kr och pkuggade in datorerna en efter en och lät dessa snurra och mäta förbrukning under ett par dygn styck.
Helst skulle man väl låta mätningen fortgå under några veckor för att få ett bättre snitt, men jag nöjer mig med några dagar.

Det är skrämande vad de “nyaste” av mina maskiner drar el, den värsta låg på ett snitt på över 300 W, emdan mina gamla Dell maskiner på 1700 MHz och 600 MHz var riktigt sparsamma i sammanhanget på runt 150W resp 100w.

Så gick jag en utbildning/labb på LabCenter där man får ta med sig datorn hem. Nu är det en sanning med modifikation, men man får en länk där man får beställa en maskin från Dustin med olika prestanda beroande på hur lång kursen/labben varit.
I mitt fall var det en tvådagars labb som gjorde att jag fick beställa HP Compaq DC5850 med AMD Athlon X2 2,7 GHz processor. Och den labb jag gick handlade om Hyper-V som ju är en virtualiseringsplatform från Microsoft.

När man kör någon form av virtualisering och vill kunna flytta sina Virtuella maskiner mellan olika fysiska maskiner är det en stor fördel om dessa maskiner bygger på samma arkitektur. Dvs Intel eller AMD och inte en blandning där emellan.
Framför allt om man vill virtualisera direkt nere i “kernel” vilket t ex Hyper-V, VMWare ESXi, XEN och några andra gör. Kör man istället Virtual PC/Server eller VMWare workstation/Server så är det inte så viktigt, för då har du redan ett operativsystem mellan som hanterar kommunikationen ner mot kärnan (kernel)

Så jag har fått hem min första 64 bitars maskin och den har en AMD processor. Provar att mäta hur mycket ström den drar, och döm om min förväning när den normalt ligger på runt 50w. Det är ju mindre än en vanlig glödlampa. Klart intressant!

Jag räknar och kommer fram till att jag inte bara kan tjäna in ett par nya datorer, jag kan även bidra till miljön genom att förbruka mindre energi.
Så jag börjar surfa, och hittar klart intressanta prylar till skapliga priser.
Som sagt, jag har redan en AMD processor med dubbla kärnor, och jag gör bäst i att hålla mig till AMD. Vilket faktist har en del fördelar, framför allt just nu. Dels är priset på AMD processorer något lägre, dessutom är det fler moderkort som har inbyggt grafikkort när de är avsedda för AMD.
Intel står just i begrepp att kliva över från det som är känt som Core 2 Duo och Core 2 Quad till Core 7i vilket enligt kännare är lika stor förändring övergången som när pentium kom.
Så just nu känns det som det inte är riktigt läge att satsa på Intel även om jag mest kört Intel genom historien.

För mig var det ganska givet att bygga maskinerna själv, jag vill ha kraftfulla maskiner men inte kraftfulla för spel vilket är det normala för “vanliga användare”. Så standard maskiner passar inte mig riktigt.

Och då är frågan vilket fabrikat man skall välja, för mig är det givet att gå på någon av de större så som ASUS, MSI eller Giga-Byte. Och jag har goda erfarenheter av Giga-Byte sedan tidigare så valet gick ditt.
Så gäller det att ställa upp kraven på moderkortet. För min del var det att jag vill ha support för den nyare sockeln från AMD, den som heter AM2+. Jag vill ha plats för mycket minne och jag vill ha RAID 5 stöd för SATA diskarna och minst 5 helst 6 SATA diskar vill jag kunna köra. Jag vill dessutom ha inbyggt ljud och grafik. Visst ljud är inte så viktigt, men det är alltid bra att ha på en maskin man kör hemma.
Jag vill dessutom gärna ha stöd för bryggning av flra grafikkort typ CrossFire eller liknande. Om jag vill använda moderkortet till något annan i framtiden. Det gör att jag hellst vill ha minst två PCIe 16x anslutningar. Och det är ett plus om det inbyggda grafikkortet har HDMI utgång.

Valet blev ganska enkelt när jag gick igenom vad Giga-Byte har i sitt sortiment. Vallet hamnade på Giga-Byte GA-MA790GP-DS4H
Det har det mesta jag vill ha, dessväre har det bara 4 platser för minne, men det kan ta 4 GB kapslar när dom blir vanligare på marknaden.
Set första om mest avgörande beslutet är taget och då blir nästa steg valet av processor. Jag skall köra viruellt och kommer att kunna nyttja mycket av kraften i CPUn och tittar därför på en Quad-core processor. Och då är det AMD X4 Phenome vi pratar om. AMD har även X3 som ett intressant alternativ, men för mig känns
det inte så stabilt. X3 är egentligen en X4 som har en trasig kärna som man stängt av. Känns lite som andrasortering, och hur bra är då de resterande kärnorna? Visserligen har AMD testat dessa processorer noga innan dom godkänns som X3 men ändå…

Och speed is king så valet blev en AMD Phenom X4 9950 Black Edition 2,6GHz 125w denna processor finns dessutom i en 140w utförande som är något billigare, men jag är ju ute efter att sänka förbrukningen. Black Edition från AMD är lite speciella, då dessa processorer är specialframtagna för att kunna överklockas. Och har man ett moderkort som är byggt för överklockning är detta väldigt enkelt.
AMD har de senaste åren låtit sina Top Of The Line processorer ha denna egenskap för att se hur mycket dom tål. Och dagens moderna moderkort har oftast möjligheten att enkelt överklocka, vilket även är fallet med kort jag valt.

Minne, här finns det i huvudsak två saker som är avgörande förutom storleken. Det är hastigheten och priset. Helst skulle jag vilja ha 16 GB RAM i min maskin, men priset för 16 GB idag ligger på nästan 5000 kr medan 8 GB går att få för under 1000 kr, så det är inte riktigt försvarbart idag. Men det är ju enkelt att uppgradera minne. Även om jag nu fyller alla fyra bankerna med 2 GB kapslar så går dom ju att byta ut senare om jag känner behovet. Så jag prioriterar priset framför hastigheten, vilket väl kanske är lite dumt. Men någonstans måste man ju spara…

Det som behövs utöver detta är minst en hårddisk, en låda, nätagregat och lämpligen en CD/DVD läsare.
CD/DVD är idag så pass billigt så det måste bli en DVD brännare, vilket man kan få för runt 250 kr. Och jag väljer en billig Samsung SH-S223F

Och sedan lådan då, den skall helst vara luftig och ha plats för många diskar, och mitt val faller på Cheiftec BH-02B-B-SL som redan har ett inbyggt 400w nätagregat. Det är inte ett 80plus nätagregat vilket vore optimalt, men tanken finns på att byta ut det vart efter.

Och disk då, det bör vara en stor disk, så valet faller på den idag billigaste 1TB disken som är Samsung SpinPoint F1 HD103UJ 32MB 1TB
Helst vill jag ju ha 5 st, men det är oxå en ekonomisk fråga.

Det är en komplett maskin!

Fortsättning följer

Del 2 planering mjukvara
Del 3 installation platformen
Del 4 ….

Kommentera