Program jag använder

Tänkte jag skulle skulle skriva lite om vilka program jag använder. Många är gratis, en del shareware och andra helt kommersiella.

Tanken med sidan är att den kommer att uppdateras med tiden vart efter jag jag gör nya upptäckter.

Till att börja med kommer det att röra sig program som rullar på Windows plattformen, då det är det jag använder mest.

Operativsystem:

Framför allt använder jag Windows Vista 64 bitars Ultimate edition. Vista kräver mer minne, men om man bara har en maskin med lite kraft under locket så tycker jag Vista har alldeles för mycket fördelar mot äldre operativsystem.

Men jag har fortfarande några maskiner som Windows XP, och där kör jag kvar på den gamla 32 bitars standarden. Det beror mest på att maskinerna som jag kör XP på är lite äldre maskiner och dom har sällan möjlighet att köra x64 operativsystem.

Sedan är det numera Windows server 2008 i allt större grad, men jag har kvar några Windows server 2003.

Jag har några Webservrar, DNS server, SQL servrar och mail servrar som rullar. och där använder jag uteslutande Microsoft Server av olika versioner.

Dessutom finns det några Linux maskiner i min dator park. Det är mest Debian server som jag använder för att mäta temperatur och el-förbrukning och lite annat i ett försök att datorisera vårt hus, det är fortfarande i exprimentstadiet och det finns mycket planer och lite tid.

Och till slut har jag fått låna en Mac som idag har OS X, men väntar på en uppgradering till Leopard.

Jag har ju ett jobb där jag mest jobbar med Windows produkter och det gör väl att jag använder mycket Microsoft produkter. Och hur har jag då råd, Micro$oft brukar man ju lite skämtsamt säga. Och visst tar dom betalt. Men då jag använder alla mina maskiner hemma som mitt personliga labb nät så har jag skaffat en prenumeration på Microsoft Technet Plus som gör att jag i det närmaste obegränsat kan installera de flesta av Microsofts programvaror och dessutom aktivera. Och några maskiner installeras om så pass ofta att jag inte behöver aktivera.

Persondatorer

I det här avsnittet kommer jag att diskutera det som jag vill ha på min dator, alltså den dator jag använder som arbetsredskap. Och det skilljer ytterst lite mellan min bärbara och min stationära dator.

Idag är det ju inte så stor skillnad på dessa två. Och de senaste datorerna jag inskaffat har varit bärbara och har alltså mer kraft än de stationära jag har just nu.

Office 2007

En dator utan ett riktigt office paket har svårt att klara sig idag, och mitt val faller på Microsofts programvara Office 2007. Det finns gratis alternativ i form av bl a Open Office, men för mig tycker jag att det fungerar bra för de flesta som ju idag använder endast en bråkdel av vad Office 2007 klarar. Då kan Open Office eller Star Office klara alla uppgifter. Är du däremot lite mer avancerad när det gäller t ex Excel så saknar dessa gratis alternativ fortfarande mycket (OK, jag har inte gått in på djupet i någon av dessa konkurenter på några år så det kan ju ha hänt en hel del.)

Visio 2007

Är det en företagsdator så vill jag ha Visio 2007 installerat för att kunna göra de pressentationer jag gör i jobbet, men det är inget krav på min hemdator.

Project 2007

Samma sak gäller med Project att jag vill ha det på min företagsdator så jag kan hantea det projekt jag är med i. Visserligen blir det vanligare och vanligare att företag använder internet baserade projekt hanterings program vilket jag faktiskt uppskattar. Då kan alla i projektet enkelt gå och uppdatera och se hur man ligger till i projektet.

Antivirus

Idag är det ju ett måste att ha ett Antivirus program i sin dator om man har rättigheter att skriva lokalt på disken. Jag har inte så mycket åsikter om vilka som är bäst, men använder oftast Symantec AntiVirus. Och jag undviker kombinerade programvaror så som Norton Internetsecurity 2007. Anledningen är att de tar oftast väldigt mycket kraft ur maskinen.

Jag föredrar att ha en central brandvägg och där utöver använda den brandvägg som är inbyggd i Vista eller XP. Men satsar hellre några kronor på ett bra Antivirus program. Vill man

ZIP, RAR och ARJ

Ja ni känner igen dom alla dessa komprimerade filer som komprimerats med olika program. Jag har sedan några år tillbaka flitigt använt mig av PowerArchiver som hanterar i stort sett alla formaten. Den är inte gratis, men den går att köra även om de 30 dagarna som trial versionen tillåter.

CD, DVD och BlueRay

Ett måste är dessutom någon form av emulerings program för dessa flyttbara media. Det är väldigt vanligt att jag måste installera en programvara som levererats till mig som en fil i form av en kopia av en CD eller DVD (BlueRay kommer väl inom kort)

Vanligast använder jag Daemon Tools som är gratis och fungerar mycket bra. Den hanterar de flesta CD image formaten. ALternativen är ju Alcohol eller UltraISO.

Framför allt UltraISO har ju mycket annat att erbjuda då man kan bygga egna image skivor  och konvertera mellan olika format.

Dessutom måste man ju ha en brännar programvara och där faller mitt val på Nero, och det beror mest på att jag använt det sedan urminnes tider och tycker det fungerar klanderfritt i alla lägen.

TextEditor

Jag använder Ultra Edit som min favorit editor, men den är kommersiell och kostar ca $50. Som alternativ finns ju Notepad++ som är Freeware.

Ett tillägg som man måste ha är Damn NFO, som väl är en lite suspekt programvara. Men den hjälper till vid de få tillfällen när man fått hem ett program från någon sida där informationsfilen har NFO formatet.

PDF

Man måste ju ha en PDF läsare och där tycker jag nog att Adobe gör jobbet ganska bra med Acrobat Reader men där emot är det inte nödvändigt att köpa Adobes fulla Acrobat för att skapa PDF filer. Man vill ju ändå kunna skapa och då tycker jag CutePDF är helt OK, och framför allt den är gratis.

Ibland har jag istället kört med PDF995 som oxå är bra och gratis.

Mail

Thunderbird är ett givet alternativ trots att jag installerar Outlook 2007. Jag använder Outllok 2007 när jag har en Exchange server som mail-server, man annars är Thunderbird ett klart lyft.

Thunderbird saknar ju mMycket av det som Outlook 2007 har, men då skall man tänka på att Outlook 2007 är en större programvara med kalender mm.

Vad gör den så bra? Först men inte minst, den är gratis. Den har en bra skräppost hantering och det finns massor av tillägg till Thunderbird för både det ena och det andra.

Bl a har vi tillägg för Google kalender, Plaxo, PKI och en massa annat.

Webläsare

Givet svar är FireFox, dels för att den är gratis, men av samma skäl som jag använder Thunderbird så finns det MASSOR av tillägg för allt möjligt. Jag har en separat sida med alla tillägg jag använder i FireFox. Idag är det version 3 som gäller och det har skett en del förbättringar.

Sedan har jag ju på alla Windows maskiner en Internet Explorer installerad från grunden (det finns ett tillägg för FireFox så du kan öppna en flik i FireFox men med IE som webläsare) och det är trots allt bra att ha. Det finns folk som bygger hemsidor med bl a Microsoft Publisher (det borde vara förbjudet även om min fru gjorde vår förra hemsida i just den programvaran en dag när jag inte var hemma)

Då jag till och från håller på lite med hemsidor brukar jag installera även Opera och Safari för att kunna se vad skillnaden blir för dessa användare.

Snapshot

Jag använder ofta MWSNAP när jag skriver dokumentation och vill ta skärmdumpar på det jag gör. Nu finns det ju i Vista ett bra verktyg som på svenska heter Skärmklippsverktyg och ligger under tillbehör.

Men jag tycker att MWSNAP har en del fördelar och den är dessutom gratis.

Virtualisering

Microsofts Virtual PC 2007 är väldigt bra och gratis, men jag föredrar att använda VMWare Workstation då jag tycker den känns stabilare, även om den kostar en slant.

Och vad är det jag Virtualiserar?

Jo jag kör väldigt ofta något annat operativsystem på mina datorer, just nu t ex kör jag en Linux installation som jag håller på att testa ut. Men oftast är det en eller ett par installationer av Windows som jag testar. Dessutom har jag en virtuell Windows Vista Ultimate 32 bitars för ev program som inte vill fungera under 64 bitars OS

FTP

Här brukar jag använda antingen Globalscapes CuteFTP eller TotalCommander. Båda går att ladda hem som demo och TotalCommander har inga begränsningar förutom att du måste klicka på en knapp i samband med uppstarten, medan CuteFTP slutar fungera efter 30 dagar

CuteFTP använder jag när jag skall göra repetetiva upp/nedladdningar då den är mycket bra på att hantera skript.

TotalCommander använder jag bl a till FTP, men den är väven bra för att få en överskådlig bild över dina diskar och för att kopiera filer mellan kataloger och diskar.

Förutom dessa båda använder jag en plugin till Firefox som heter FireFTP som oxå är en smidig och gratis FTP klient.

Filhantering

TotalCommander är ett mycket bra program för att hantera dina filer på disken eller i det lokala nätet. Den har även en funktion för FTP och text editering. Iden kommer från gammla Norton Commander om någon kommer ihåg den.

Jag brukar också göra viss filhantering ute vid kommandoprompten och då använder jag TakeCommand från JPSoft det gör att du får mycket större möjligheter att hantera filer och du får ett extra utbud av kommandon. TakeCommand kommer ursprungligen från programmet 4dos som sedan blev 4NT och till slut TakeCommand. Take Command kostar visserligen ca $100 men ver 7 är gratis och alla som har en tidigare version kan uppgradera till senaste versionen för ca $50. Så ladda hem ver 7 och uppgradera om du tycker att den verkar bra. Och du kan givetvis testa senaste versionen gratis i 30 dagar innan du bestämmer dig.

Bildhantering

Här är det ACDsee pro 2 som gäller idag för att ladda över bilder från kameran och för att hålla ordning på när jag tog bilderna.Här finns även grundläggande funktioner för att rotera, ändra storlek och ta bort röda ögon mm. ACDsee Pro kostar ca $130, men det tycker jag det är värt.

För riktig redigering av bilder är det PhotoShop eller PaintShop som jag använt mest. Nu är det inte så ofta jag jobbar med bilder så, och vid dom tillfällen jag skall göra det brukar jag ladda ner en demo av något av nämda program. (har man dessutom en virtuell installation av ett operativsystem så kan man enkelt backa efter att man använt programmet klart och då går det att installera igen nästa gång det behövs…). Skulle jag redigera bilder ofta skulle jag troligen köpa Photoshop Elements då den ligger i en bra prisklass och har de viktigaste funktionerna.

Fort följer…

Kommentera