Gratis E-mail certifikat från Comodo

För att kunna skicka krypterade och/eller signerade mail på ett enkelt sätt behöver du ett certifikat. Comodo är ett företag som delar ut gratis certifikat. Visst man kan tillverka sitt eget certifikat, men då måste man ordna så alla andra litar på ditt certifikat förutom att du behöver ha en egen certifikat server.

Så jag gjorde så att jag surfade till Comodo och beställde ett genom att klicka på “Get it for free”. Använder du Windows inbyggda browser Internet Explorer så sköter den det mesta åt dig. Du fyller i uppgifter om Förnamn, Efternamn, E-post adress och land. Du kan klicka på “Advanced Private Key Options..” och ändra bl a nyckelstorleken som i grundutförande är 2048 vilket räcker gått. Alternativen är 1024 och 4096 och ju större ju säkrare är det som gäller.

Du skall också välja ett lösenord för att kunna säga att ditt certifikat är ogiltigt, vilket du bör göra om du tror att någon annan använder ditt certifikat.

Du får sedan ett mail till den e-post adress som du angett, med en länk för att hämta ditt certifikat. Du måste hämta certifikatet med samma dator och samma browser som du använde för att beställa det.

Det första du bör göra när du fått ditt nya certifikat är att ta en kopia som du sparar på ett lämpligt ställe så som ett USB minne eller CD skiva.

Denna kopia behöver du om du vill använda certifikatet på en annan dator, du måste installera om din dator eller t ex om du använder Thunderbird som inte läser certifikatet på den plats där det normalt sparas.

För att göra en kopia i IE trycker du på alt tangenten så du får fram menyraden i överkant och väljer verktyg och Internetalternativ.

I fönstret som kommer upp väljer du fliken med inheåll och klickar på knappen Certifikat.

Här väljer du det certifikat du vill exportera och klickar på Export.

Klicka på Nästa

Välja att exportera med den privata nyckeln och på nästa sida

väljer du PKCS # 12 och att “Inkludera om möjligt alla certifikat i certifikatsökvägen” och “Exportera alla utökade egenskaper”.

Ange ett bra och säkert lösenord

Välj ett bra namn, t ex din mail adress och spara på lämpligt ställe.

DU har nu ett certifikat och kan där med konfigurera din e-post klient att använda detta certifikat för att signera och kryptera dina mail.

Tillbaka

Kommentera