LastPass ett måste!

Jag har en applikation som jag alltid installerar på alla mina datorer och även mobiler. Det är LastPass för att hålla ordning på alla mina lösenord.

LastPass huvudlösenord är ett av de sista lösenord du behöver lära dig, och ändå bibehålla och höja säkerheten. Visst LastPass fungerar inte för att logga in på datorn, så lösenordet på jobbet som du förhoppningsvis måste byta var 60:e eller var 90:e dag måste du fortfarande komma ihåg och knappa in manuellt.

Men även det kan LastPass hjälpa dig att skapa och komma ihåg om du har LastPass installerat i mobilen.

[ad] Empty ad slot (#2)!

Vad gör då LastPass och hur fungerar det?

LastPass är en en Internettjänst som håller ordning på alla dina lösenord, men det är också en applikation på din dator som hanterar kryptering av alla lösenord innan dom skickas iväg ut på Internet. Dvs även om LastPass skulle vilja använda dina lösenord så kan dom inte då dom måste ange ditt huvudlösenord för att dekryptera lösenorden.

Det fina är att alla lösenord sparas på en server ute på Internet, vilket gör att du som har huvudlösenordet kan komma åt alla lösenorden även om du sitter på ett InternetCafé i Långtbortistan.

När du skaffar LastPass vill den installera en plugin till din webläsare, och den finns till de flesta webläsare och operativsystem. Du får skapa ett konto och ange ett huvudlösenord. Det är viktigt att du här väljer ett lite svårare lösenord, och jag rekommenderar minst 8 tecken men helst fler än 12 tecken. Det SKALL innehålla både stora och små bokstäver, minst en siffra och helst även ett specialtecken så som §!#¤%&@£$+.* m fl. Du kan ju använda något bra knep så du får ett bra och säkert lösenord som går att komma ihåg. Ett exempel är att skapa en mening som innehåller både siffror och bokstäver. T ex Den 28 maj 2005 gifte jag mig med Åsa Nordin i Pingstkyrkan i Tyresö!
Om man sedan plockar första bokstaven i varje ord skulle det bli ett lösenord enl D2m2gjmmÅNiPiT! och vill man kan man ju krångla till det ytterligare genom att ta första bokstaven i första ordet och andra i andra ordet osv…
Det finns massor av bra sidor på nätet om hur man enkelt skapar säkra lösenord som går att komma ihåg.

När du valt ett säkert huvudlösenord kommer LastPass att hjälpa dig hålla ordning på alla dina andra lösenord du använder på Internet. När du börjar surfa och kommer till en sida där du brukar logga in kommer LastPass att fråga dig om du vill spara sidan. Det är ju bra, men det är ju ett av dina gamla upprepade lösenord. Men spara det i alla fall just nu.

Nästa gång du kommer till samma sida kan du välja om LastPass skall fylla i inloggningsuppgifterna (LastPass kommer även ihåg inloggningsnamnet) eller om du vill att LastPass automatiskt skall logga in dig .Och i LastPass kan du även ställa in per sida om du vill att inloggningen skall ske automatiskt varje gång.

[ad] Empty ad slot (#1)!

När du sedan hamnar på en ny sida där du behöver registrera dig kommer LastPass fråga om du vill att LastPass skall generera ett nytt lösenord åt dig. Här svara jag alltid JA, och ber om ett lösenord som är 16 tecken lång med både stora och små bokstäver plus siffror och specialtecken. LastPass fyller i och kommer ihåg. Det innebär att jag inte behöver komma ihåg lösenord i stil med pHg5%3gTGjm¤bBlI vilket jag ju aldrig skulle lyckas komma ihåg.

Nästa gång jag kommer tillbaka till sidan hjälper mig LastPass att fylla i alla uppgifter.

Så kommer jag tillbaka till en sida som jag sparat med ett av mina gamla osäkra lösenord, och jag går in för att byta lösenord. Och återigen frågar LastPass om jag vill att LastPass genererar ett säkert lösenord. Som sedan sparas och jag har höjt säkerheten även där.

Varför man skall ha säkra lösenord vet nog de flesta, men det många inte tänker på är att om någon hackar en sida så är det första dom plockar alla mail adresser och alla inloggningsuppgifter. E-post adresserna för att sälja till någon som skall skicka SPAM och inloggningsuppgifter för att lättare hacka andra sidor.

Har man då samma inloggningsuppgifter på flera sidor så kan man råka ut för att hela din identitet på Internet blir stulen. Därför skall man ALDRIG använda samma lösenord på två sidor.

Dessutom kan LastPass hjälpa dig med två saker till. Den första är att fylla i formulär. T ex registreringar på nya internetsidor, där LastPass kan fylla i alla uppgifter så som namn, adress, kön skostorlek och allt annat som dom brukar vilja veta. Det förutsätter ju att du i förväg skapat formulär mallar eller vad man skall kalla det. Men du kan även använda det för att fylla i t ex kontouppgifter för internetköp med ditt Visa kort. Då fyller LastPass i ditt namn, det långa kort numret, sista giltighets dag och CSV koden. Och allt är krypterat på en server någon stans på Internet och plockas fram med hjälp av ditt huvudlösenord.

Dessutom är LastPass perfekt när du behöver dela med dig av ett lösenord till någon. Om din vän/kollega också har LastPass klickar du bara i att du vill dela ett lösenord och fyller i mottagarens mailadress. Mottagaren får ett e-mail om att du vill dela med dig av inloggningsuppgifter. Du kan bestämma om mottagaren skall få se lösenordet eller om han/hon bara skall få använda det. För att använda lösenordet klickar mottagaren på länken efter att han/hon godkänt delningen. Och surfar då automatisk till sidan där LastPass kan fylla i eller automatisk logga in. Mottagaren ser ju då bara stjärnorna och vet inte vad lösenordet är. Tillåter du kan mottagaren även gå in på ändra och klicka på Visa lösenord och då även se lösenordet i klartext.

Sitter du på det där InternetCafét i Långtbortistan och behöver logga in på din FaceBook där du nu har ett långt svårt lösenord. Då surfar du till LastPass och anger ditt huvudlösenord som skickas krypterat till LastPass och du kommer åt alla dina sparade lösenord. Här letar du rätt på FaceBook i listan och klickar på länken som loggar in dig i FaceBook utan att du behöver knappa in lösenordet. Och för att höja säkerheten kan man även använda ett tangentbord på skärmen för att ange sitt huvudlösenord, vilket gör att trojaner så som sk KeyLoggers inte heller kan känna av vilka tangenter du trycker på för att logga in på LastPass. (det fungerar både i plug in och på LastPass hemsida)

LastPass ökar säkerheten på flera sätt:

  1. Du använder bara samma lösenord på en internetsida
  2. Du kan använda väldigt komplexa lösenord utan att glömma.
  3. Du kan dela lösenord med dina vänner på ett säkert sätt.

Har du dessutom LastPass i din mobil kan du spara lösenordet som du använder på t ex jobbet i telefonen utan att någon annan kan läsa det, du kan även spara pinkoder till dina kreditkort på ett säkert sätt. Där du även om du förlorar mobilen kan komma åt uppgifterna på nätet.

Därför tycker jag att alla borde skaffa LastPass NU!

///Peter för ett säkrare Internet.

Kommentera