IP-telefoni

Här skriver jag lite dokumentation om mina erfarenheter när det gäller IP-telefoni.

Det är dags att uppdatera den här sidan, och flera andra också för den delen.

Jag har lämnat Telia och har nu bara kopplingar till Phonzo, där jag konverterat mitt gamla Telia nummer till ett Phonzo Cash. Jag har dessutom fixat en serie på 14 nummer i följd där alla utom ett är Phonzo Cash och det sista är ett Phonzo Home. Det gör att jag har 14 inkommande nummer men bara ett jag ringer ut på. Och med min växel kan jag ta emot och ringa ut obegränsat antal samtal per linje samtidigt. Och jag betalar bara 89 kr/mån. Den initiala kostnaden för varje cash (inkommande) linje är 49 kr, men sedan är det gratis. Vill man ringa ut från ett Cash nummer måste man fylla på med pengar först.

Jag har även lyckats övertala mina och fruns föräldrar att skaffa Phonzo och det tjänar dom pengar på plus att vi ringer helt gratis mellan alla Phonzo kunder.

Har man som jag en egen telefonväxel (Trixbox) kan man dessvärre inte använda den telefoniadapter som man får låna gratis från Phonzo. Man får istället köpa en egen t ex Cisco PAP2t eller Cisco SPA2102 för runt 500 kr.

Tidigare skrivet.

Jag har satt upp en Trixbox som växel hemma och till den har jag kopplat dels en Linksys SPA3102 som är en konverter från vanligt telejack (min gamla Telia linje) till IP telefon och sedan tillbaka till. Det gör att denna lilla magiska låda sitter i första jacket och alla samtal som kommer in tas omhand av den och skickas till vår växel. Sedan går samtalet tillbaka till lådan för att gå ut i alla våra analoga gamla telefoner.

Dessutom har jag skaffat tre st Siemens trådlösa IP telefoner en Gigaset S685 IP, en S450 IP och C450 IP. Till dessa går det att ansluta upp till 6 trådlösa telefoner till varje. Och till dom två första kan man knyta en IP anknytning till varje telefon. Och två samtal kan pågå samtidigt.

Min tanke är att dokumentera hur jag gjort för att få allt att fungera här.

Det kommer mera…

Kommentera